Vastgoed presteert helft beter dan Bel20 in 2019

Vastgoed presteert helft beter dan Bel20 in 2019

De gereguleerde vastgoedbedrijven behoren dit jaar bij de beste presteerders op de Brusselse beurs. Zorgvastgoed werd zelfs de helft meer waard.

Gereglementeerde vastgoedondernemingen (gvv’s) zijn in trek. Gemiddeld zijn de 17 in Brussel genoteerde gvv’s sinds begin dit het jaar met 27 procent gestegen. Dat is de bijna de helft beter dan de Bel20-index (+19%). Aedifica AED-0,34% , de specialist in zorgvastgoed, springt het meest in het oog met een koersstijging van 50 procent. De groep trad in september toe tot de pan-Europese Stoxx 600-index.

Beleggers lopen storm voor twee segmenten in vastgoed: woonzorg en logistiek. Beide niches profiteren van mooie groeivooruitzichten door respectievelijk de vergrijzing en de opmars van e-commerce. WDP  WDP-1,09% is best presterende logistieke vastgoedspeler met een koerswinst boven 40 procent.

Aedifica, Care Property CPINV0,00% , Montea  MONT-1,98% en WDP bieden een belegger voor 100 procent blootstelling aan woonzorg- of logistiek vastgoed. Op enkele uitzonderingen na, bestaat dat bedrijfsprofiel gewoonweg niet elders in Europa. Dat maakt ze aantrekkelijk’, zegt Herman van der Loos, analist bij Degroof Petercam. ‘Hetzelfde geldt voor Xior met de studentenkoten. Dat is een Belgische specialiteit.’ Xior  XIOR-1,35% won dit jaar meer dan 38 procent.

Buitenland

Voor de gvv’s is België al lang veel te klein geworden. De bovengenoemde gvv’s kennen een sterke expansie in het buitenland. Xior heeft van Spanje en Portugal een tweede thuismarkt gemaakt, na België en Nederland. Leasinvest RE  LEAS-0,40% groeit in Luxemburg.

Aedifica gaat letterlijk en figuurlijk het verst in de buitenlandse expansie. De groep kocht onlangs een verpleeghuis in Beieren, tussen de stad Neurenberg en de Tsjechische grens, voor 6 miljoen euro. In februari kocht het een blok van 92 woningen in het VK voor iets meer dan een half miljard euro. En het werkt aan een openbaar overnamebod op het Finse bedrijf Hoivatilat voor 375 miljoen euro, goed voor de allereerste uitbreiding van een gvv in Scandinavië.

Alternatief

Naast de groeivooruitzichten verleiden gvv’s beleggers ook door hun defensief profiel. Daardoor duiken ze op als alternatief voor obligaties waarop het rendement de voorbije jaren is weggesmolten. Ondanks de stevige koersremonte blijven de nettodividendrendementen - met een sectorgemiddelde van 3,2 procent - de ogen uitsteken.

De hoogste dividendrendementen zijn terug te vinden bij de specialisten in winkelvastgoed. Beleggers hebben hier een veiligheidsmarge ingebouwd voor de impact van onlinehandel.


Lidmaatschap


Partners


Kantoor Mattheeuws
Leest 49
9950 Waarschoot
+32 477 29 86 18
Gandassur BVBA
Francois Benardstraat 74
9000 Gent
+32 497 62 59 92